In BlogalInitiative.ro Teatrul Radu Stanca travel

Spectacolul vietii oferit de Festivalul International de Teatru de la Sibiu 2013

Cand ma gandesc la Sibiul meu drag imi vin in minte oamenii primitori mereu cu zambetul pe buze care traiesc aici, strazile cochete si curate, casele vechi cu ochii lor  ce parca vesnic te urmaresc, evenimentele culturale si nu numai, muzeele parca intotdeauna pline de oameni .
 Stiti si voi cat de mult imi iubesc eu orasul, si cat de mult vorbesc despre el. Poate va intrebati ce iubesc atat de mult la el? Ca sa fiu sincera, iubesc activitatile si evenimentele care au loc aici. Parca in fiecare an acestea se schimba, in fiecare an imbraca orasul in alte haine, din ce in ce mai frumoase si mai cochete.
 In fiecare an pentru 10 zile Sibiul meu drag se imbraca in haine de sarbatoare si reuseste sa aduca magia spectacolelor de teatru in sufletele noastre.
Anul acesta ,  Festivalul International de Teatru de la Sibiu  implineste 20 de ani!
Cea de-a XX-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu va avea loc în perioada 7 – 16 iunie 2013.

 Sunt sigura ca fiecare sibian se mandreste cu Teatru National Radu Stanca. Pai are si de ce:"Calatoriile lui Gulliver", de Silviu Purcărete, a castigat premiul pentru cel mai bun spectacol (2013), "Ultima zi a tineretii", in regia lui Yuri Kordonsky, premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol (2012), iar vedeta noastra Ofelia Popii a primit premiul UNITER pentru cea mai buna actrita in rol principal, pentru prestatia sa din spectacolul "Felii" (2011) si in 2008 pentru rolul Mefisto din spectacolul "Faust", care tot atunci a castigat si titlul "cel mai bun spectacol'. Am enumerat doar cateva dintre capodoperele care se pot vedea aici, la Sibiu, la teatru.
Revenind, acest festival, deschis artelor străzii, dansului, circului, - artelor spectacololui ,in general,dar si teartului in sensul clasic- a devenit unul dintre cele mai importante festivaluri din Europa. 
Cele pestre 300 de reprezentatii ,in cele 10 zile de sarbatoare la Sibiu  impartasesc aceleasi valori: în mod preponderent noțiunile de diversitate ṣi excepție culturală , ca si accesul unui public larg si tot mai exigent ,creeat de acest festival la Sibiu.


  
Acum 19 de ani, un grup de iniţiativă condus de Constantin Chiriac, actor la Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu, s-a hotărât să-i redea oraşului strălucirea pierdută prin organizarea unui festival de teatru.
 Festivalul a dobândit continuitate, a ajuns să fie cunoscut din America până în Japonia, pentru a deveni mai târziu o instituţie cu o personalitate şi o structură din ce în ce mai bine definite. Dacă în anul 1993 au participat reprezentanţi din doar 2 ţări (Republica Moldova şi România), în 1994 – anul primei ediţii a Festivalului, declarată în mod oficial, numărul ţărilor participante a crescut la 8, iar la următoarele două ediţii au fost prezenţi la Sibiu invitaţi din 21, respectiv 24 de ţări. În 2000, la cea de-a VII-a ediţie, Festivalul atrage un număr record de ţări participante, cu participanți din 54 de ţări. În 2005, la cea de-a XII-a ediţie au fost prezenţi 2000 de participanţi din 68 de ţări de pe întregul mapamond, pregătind agenda culturală ce va urma Programului Sibiu 2007 – Capitală Culturală Europeană. Anul 2007 marchează o ediţie de excepţie a Festivalului ca recunoaştere a contribuţiei acestui eveniment la obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană alături de Luxemburg şi Marea Regiune, reunind peste 2500 de invitaţi din 70 de ţări.

 Anii 2008 – 2012 marchează o perioadă de maturitate a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu ca un loc de întâlnire al excelenței în artele spectacolului. Odată cu implementarea sistemului online de ticketing, spectacolele prezentate la Sibiu se joacă cu toate biletele vândute în avans. Pentru prima dată în istoria unui festival din România, se inaugurează o secțiune de patrimoniu care valorifică cele mai reprezentative producții din spațiul românesc.
 Acestea fiind spuse, va invit cu draga inima ...la Teatru.
O sa descoperiti un Sibiu imbracat in haine coloroate plin  oameni care danseaza pe strada dimineata, sau care zboara in care alegorice pe cerul noptii, o sa va uimeasca acrobatii nemaintalnite de oameni cu picioroange,cu clovni, cu printi si printese, masinarii uriase amplasate prin oras care fac zgomot frumos toate incununate la sfarsit de un grandios spectacol de artificii. 
Mai multe despre program si alte informatii gasiti aici: www.sibfest.ro

Cat despre Festival, dragul meu, ...imi doresc sa traiesc inca 100 de ani si in fiecare dintre acestia sa imi bucur sufletul cu ceea ce ne daruiesti!
 
 
 
 
 
 Acest articol participa la campania aceasta, in cadrul BlogalInitiative.

Related Articles

2 comentarii:

  1. imi e atat de ciuda ca scoala se termina asa tarziu si nu pot ajunge :-< numai cu gandul a ce va asteapta, mai ales ca e editie aniversara. as da orice macar pentru 2 zile!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. bine ai venit Karina.
      imi pare tare rau ca nu o sa poti sa ajungi...sunt sigura ca o sa fie cateva zile de poveste. eu incerc sa fac un rezumat la ce o sa vad si eu-probabil ceea ce e prezenta ziua- poate o sa il citesti.
      oricum ,ramane pe anul viitor:)

      Ștergere

Recent Post