In personal

Cum ne pregatim pentru Craciun?

Dragele mele,

Azi am o postare putin mai speciala...care nu se integreaza atat de mult in "tema" blogului, insa chiar nu ma pot abtine..Nu stiu daca voi a-ti terminat cumparaturile pentru Sarbatori...sau daca le-ati inceput..

Eu ieri m-am ocupat de lucrurile acestea , de fapt ieri am mai cumparat cateva lucruri...care imi lipseau, care se terminasera sau de care uitasem la cumparaturile anterioare. Oricat de mult mi-as fi dorit, nu am scapat de cosmarul hypermarket-ului ticsit de lume , in preajma Sarbatorilor.
Ok, nu am nici o problema cu faptul ca multa multa multa lume lasa cumparaturile pe ultima suta de metrii...inteleg asta, pana anul acesta cand teoretic (dar nu si practic) as fi avut timp sa cumpar  tot ce vroiam ...mai inainte si sa evit aglomeratia de azi ma amestecam si eu cu multimea stresata ca nu mai are timp de nimic. Normal ca se intampla asta unui om care lucreaza pana la ora 17.00 inclusiv in seara de Ajun( si sa stiti ca exista multa lumea care face asta, Alexandra stiieee).
Dar ...stiti cu ce am eu o problema maare mare? Niciodata nu am putut intelege de ce oamenii in perioada sarbatorilor cumpara muuuult mai multa mancare decat in restul anului? Nu e normal sa te respecti, sa mananci ceea ce iti place tot anul, nu doar de Sarbatori?
Sincer..si serios...de ce?

De ce se prepara muuulte muuulte feluri de mancare, care ajung sa se strice si sa se arunce la gunoi ? De ce romanu' vrea sa aiba masa pliiina (si cand spun plina, ma refer la -plina la refuz-) , mananca pana nu mai poate respira ( de multe ori dupa o perioada in care a tinut post) , bea ca tot omu' cativa litrii de alcool ( ca deh- e Craciunu'- are voie) ...apoi ajunge la Urgenta..si nu intelege de ce. Oare de ce??
Mi se pare o lipsa de cultura , sau mai bine spus o traditie destul de tampita a noastra, a romanilor. Nu am sarbatorit niciodata perioada asta afara din tara, dar sunt convinsa ca in Franta, Anglia, etc nu se face chiar atata risipa de mancare...doar asa..'ca sa fie-ca poate mancam".

Am observat lucrul acesta azi, cand am iesit din hypermarketul cu pricina. Cosul nostru era gol in comparatie cu altele...am vazut chiar si persoane care carau 2 cosuri pline ochi cu mancare. Si , sa fiu sincera nu cred ca aveau familii imeeeense sau 20 de invitati la masa. Eh, sau si mai frumos...am vazut persoane care cumparau 2-3-4 tigai...pentru ca erau la promotie!!!:))) Minunat!

In fine...eu recunosc aici, in fata voastra, ca nu am putut sa ma abtin..si mi-am cumparat al ..3 set de pahare cu oameni de zapada. Ok, ca sa fim intelesi..mai am cu mos craciun un set si unul cu spiridusi. Atat!!! Nu e chir atat de rau, nu-i asa?:)))

Azi incepe febra pregatirilor de Craciun pentru mine. Dat fiind faptul ca ma misc cu viteza melcului turbat, obosesc extraordinar de repede si ...nu pot sta f mult in picioare, incepand de azi tot trebaluiesc cate putin prin bucatarie. Anul acesta, ca si anul trecut..avem invitati la masa . Oameni dragi, familie, cu care sarbatorim in fiecare an Sarbatorile. Si..pentru ca iubim mancarurile traditionale... anul acesta nu o sa lipseasca de pe masa sarmalele, ciorbita, caltabosul, toba, carnatii (toate de casa) ..si cateva salate (pentru mine- nu de alta dar deja am luat un pic cam mult in greutate-promit ca detaliez asta in viitorul apropiat).
Dar la fel ca in alti ani, sunt convinsa ca nu o sa gatesc mai mult mai mult, poate putin mai diversificat -pentru ca o sa avem invitati la masa. Dar de mancat o sa mancam la fel de putin, nu facem de fel excese culinare cam la nici o sarbatoare.
Anul acesta  mi-am propus sa fac si primul meu tort, habar nu am cum o sa iasa...dar va rog tare tare frumos sa imi tineti pumnii..daca e frumos, vi-l arat si voua, promit! Ca si inspiratie , uite ce am gasit:

 
 
Cred ca va dati seama ca al meu nu o sa semene deloc deloc cu ce vedeti aici...dar totusi, nu-i asa ca e MINUNAT???
 
 
Azi  ne pregatim pentru impodobitul bradului si de decorarea casei...colindele sunt pregatite, ciocolata calda si vinul fiert la loc de cinste, buna dispozitie isi face simtita prezenta...Cum sa nu iubesti Sarbatorile? :D
 
 
Voi? Ce parere aveti?
Cum stau lucrurile ...la voi? Cumparati muult mai multa mancare acum in perioada sarbatorilor...sau nu e o diferenta sesizabila ? sunt tare curioasa, poate nu inteleg eu destul de bine fenomenul si am nevoie de ceva explicatii:))
 
p.s - tortul meu nu o sa arate asa doar pentru simplul fapt ca am ales sa il fac cu glazura de ciocolata... :))) nu ca nu as sti sau nu mi-ar iesi...nuuuu:)))
 


Related Articles

10 comentarii:

  1. Eu nu cumpar si nu fac mai nimic, sunt norocoasa :D, fac altii pentru mine. Dar o s-o ajut pe mama soacra la diverse pregatiri ca e normal :P.
    Eu n-am mai simtit spiritul Craciunului cu adevarat de cativa ani buni, de fapt cred ca l-am simtit doar pe vremea cand traia bunica si taiam porcul in curte, faceam brad natural si mancam banane si portocale doar atunci, de Craciun...
    Probabil ca voi avea alte sentimente (si mai frumoase) cand voi privi bradutul alaturi de bebelasul meu :D.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cam asa stateau lucrurile si la mine pana anul trecut cand ne-am mutat la casa noastra. Soacra mea gatea(mamaaa si bine o mai facea:P) eu ma ocupam de curatenie..si de impodobitul bradului. Pff, era mai simplu pe atunci.
      Acum, desi este un pic mai greu (mult mai greu acum, ti-am spus...abia ma mai misc prin casa) sa sti ca am si o alta satisfactie atunci cand termin, invitatii vin si toata lumea e multumita.
      Pentru mine...Craciunul devine din ce in ce mai frumos. Anul acesta este incarcat si de mai mulye emotii...vom vedea noi cat de frumos va fi la anul, cu prichindeii jucandu-se langa brad. Atunci va fi...MINUNAT, stiu eu!

      Ștergere
  2. Foarte fain blogul tau! :) Te astept "in vizita" si pe la mine. Vrei sa ne urmarim reciproc? Sarbatori frumoase! :*

    http://the-may-day.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos:)
      Am facut deja o vizita, imi place ce am vazut! Sarbatori frumoase!

      Ștergere
  3. si eu fac mai multe feluri de mancare.. mai diversificat.. dar nu mai mult decat de obicei..
    mi-a placut articolul.. :)

    pupici!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc frumos!
      Pai cam asta e ideea , sa mai diversifici meniul, nu sa il maresti...intr-un mod grotesc:))) cel putin din punctul meu de vedere..
      pupici!

      Ștergere
  4. Noi mergem ca în fiecare an la masă la mama mea aşa că eu, pauză gătit. Nici nu cumpăr în disperare sau diferit de restul anului. Cu Crăciunul în alte ţări pot să îţi spun că am fost în Franţa de Crăciun şi Revelion, am stat la o familie de francezi şi, cum spui tu, nu era o frenezie culinară acolo!
    Singura tradiţie personală ar fi împodobitul bradului în seara de Ajun. De patru ani de zile îl fac din cărţi, poate greşesc dar mi se pare o risipă tăiatul atîtor brazi în perioada asta, nici nu se vînd toţi iar cei care ajung în casele noastre sînt aruncaţi apoi.
    Crăciun Fericit şi petrecere frumoasă alături de cei dragi şi de invitaţii voştri!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eeee, ce frumos!
      Noi , dat fiind faptul ca suntem la casa noua..si suntem cam cei mai tineri..si deci cu cea mai multa energie, primim musafiri ..de Sarbatori.
      E foarte placut, doar ca e putin mai greu..cu pregatirile. Dar cum spuneam, te simti bine cand e casa plina ...
      Am vazut bradutul tau adineauri, este chiar deosebit. Mie imi place...noi avem de cativa ani acelasi brad, artificial...nu mai cumparam de ani buni, cam din aceleasi considerente.
      te pup, sarbatori fericite alaturi de cei dragi!

      Ștergere
  5. Cred că oamenii au coşurile mai pline de sărbători pentru că atunci îşi cumpără lucuri pe care în restul anului nu şi le-ar permite sau nu ar avea nevoie de ele... faimosul porc, cozonac, tort, beteală de brad şi lista poate continua...
    Problema reală apare atunci când nu se consumă tot şi se aruncăn la gunoi... şi e cu atât mai trist cu cât există copii în România care nu au ce mânca.

    Ai un câine adorabil.

    www.zadinblog.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hello!
      In primul rand, multumesc pentru vizita. :)
      sa sti ca ai dreptate , este clar ca poate in restul anului oamenii nu isi permit sa cumpere unele lucruri pe care le cumpara de Craciun. Dar c toate astea...oricum, se exagereaza destul de mult, cred eu...
      100% adevarat-f multa mancare se arunca la gunoi...asta in situatia in care asa cum spui si tu, exista sute de oameni, poate mii care nu au ce manca. Trist..
      Multumesc frumos, Igor este...deosebit..pentru noi:)
      te mai astept!

      Ștergere

Recent Post