In Retzeta ZiLei

ReTzeta ZiLei: Chec cu Mere

Dragele mele,

Azi am pentru voi o reteta fooarte usoara (e prima data cand o incerc, de fapt e prima data cand fac chec...si a iesit excelent!) , RAPIDA si chiar gustoasa. Nu stiu voua, insa mie imi plac tare mult checurile si pandispanurile de tot felul . Le prefer oricand in locul  clasicelor placinte.
Pentru ca mamatutza mea e intr-o perioada in care nu prea vrea ea sa pape mai nimic , iar frigiderul nostru abunda de multe fructe (pe care le incercam impreuna -rand pe rand) ieri m-am hotarat sa folosesc merele altfel, de frica sa nu se strice. (Ok, stiu! Avem gaini...i le puteam da lor- dar nu merita. Saracutzele nu mai fac oua de o saptamana- probabil le-a totpit de tot caldura asta)

La un search rapid pe Google- prietenul meu cel mai bun, am gasit o reteta foarte interesanta de chec cu mere.
Nu stiu daca voi a-ti incercat pana acum combinatia asta, eu nu. Dar...cu siguranta o sa refac reteta.O scriu si aici ca sa imi fie mai usor sa o  urmaresc data viitoare.Poate o incercati si voi-merita!


Ingrediente pentru 2 tăvi de cozonac- eu am folosit cantitatile injumatatite pentru ca nu am decat o tava de chec si nu avea rost sa fac mai mult(in perioada asta e ingrozitor de cald in bucatarie..)

• 4 ouă
• 300 g făină
• 300 g zahăr
• 100 ml ulei- eu am folosit ulei de sambure de striguri-poate fi folosit insa si ulei de floarea soarelui-fara probleme.
• 100 ml apă rece
• 1 praf de copt
• un praf de sare
• 4 mere
• coajă de lămâie rasă, zahăr vanilat
 
 
 Se separă ouăle, gălbenușurile se freacă cu 150 g de zahăr până se deschid la culoare și își dublează volumul, după care se adaugă treptat 50 ml ulei (ca și cum ați face maioneză), apoi 50 ml de apă rece și praful de sare. 
Albușurile se bat bine cu restul de 150 g de zahăr, peste care se toarnă restul de ulei și apă rece (putin cate putin).
Se amestecă compozițiile,peste  care se cerne făina și praful de copt. Cu o lingură de lemn sau o spatulă amestecați încet, prin răsturnare (ca să înglobeze cât mai mult aer), până când făina se încorporează complet în ingredientele lichide(sau, daca nu aveti rabdare-asa ca mine, puteti folosi si aici mixerul-eu l-am folosit iar checul a iesit destul de pufos)
Merele se curăță de coajă, se stopesc cu zeamă de lămâie ca să nu se oxideze și o parte se taie bucățele mici, iar restul se feliază. 
Bucățile de mere se amestecă împreună cu coaja de lămâie și zahărul vanilat în compoziția de chec. 
Acesta se toarnă până la jumătatea a 2 tăvi de cozonac, unse și tapetate cu făină(optional, ca sa fiti sigure ca nu o sa se prinda, puteti folosi si hartie de copt-unsa si tapetata cu faina)  
Pe deasupra se așează feliile de mere și se coc checurile la cuptor aproximativ 40 minute (se încearcă cu scobitoarea).
 Se feliaza si se servesc pudrate cu zahar(pudra-bineintzeles).
 
Posta buna!
 
 

Related Articles

4 comentarii:

  1. Hei,multumesc pentru reteta:)
    Acum am scos checul de la cuptor,bineinteles dupa ce am urmat toate instructiunile de aici:D
    A fost prima data cand am facut chec si sunt tare incantata de cum a iesit...asa ca,orice reteta iti trece prin cap,impartaseste-o cu noi.
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi place cum arata, sotul meu il gaseste inecacios - ii plac deserturile mai cremoase si racoroase, pe cand eu as manca oricand!

    RăspundețiȘtergere
  3. Mmm, Carmen imi ploua-n gura :))
    Si eu ador genul asta de dulciuri, le-as manca oricand, oricat :)
    Mama mea le pregateste excelent, iar dupa cum arata al tau, sunt convinsa ca a fost delicios..mmmm...

    RăspundețiȘtergere

Recent Post