In personal

Romania in care TRAIM : sanatatea in viziunea unei tinere mamici

(....)
si cand spun "tanara" nu o spun gandindu-ma la varsta mea. Nop! Nu sunt nici foarte tanara nici foarte batrana la cei 26 de ani ai mei. Stiu asta.
Insa sunt tanara mamica, sunt la inceput de drum si incerc sa imi protejez puiul cat mai bine cu putinta. Pana acum foarte normal si adevarat, nu-i asa?

Pai si ce pot spune atunci cand zilnic imi dau seama ca sanatatea copilului meu este amenintata de sistemul bolnav in care traim?
De ce sunt atat de suparata , poate va intrebati.
Este foarte simplu!

Totul a inceput dupa nasterea micutzei noastre, iar noi asa cum este normal am chemat acasa medicul pediatru la care ne gandisem ca o sa o inscriem. Eram chiar entuaziasmati, gandindu-ne ca este o persoana tanara, care are 2 copii mici(deci este la curent cu problemele pe care le poate avea un bebelus) si care este disponibila oricand, la orice ora din zi si din noapte (am redat cu exactitate spusele ei). Nu mica ne-a fost mirarea cand ne-a amanat vizita la domiciliu 4 zile invocand scuze de-a dreptul penibile -gen "am facut pana pe drumul pana la voi', etc.
Dezamagiti si in criza de timp am apelat la cea mai rapida solutie posibila, adica medicul meu de familie -pediatru, alaturi de mine de cand eram cat Antonia. Ce credeti? Doamna, doamna respectabila in bramsa, a venit intradevar , a facut vizita insa pana in momentul de fata cand mamarutza are 2 luni jumatate nu a mai binevoit a o vedea. Noroc ca mi-am permis eu sa o stresez non stop cu telefoane, la fiecare dintre ele raspunzand-mi ca nu e nevoie sa o vada, putem tine legatura asa...ce poti sa mai spui?

Totul a culminat acum 2 saptamani cand am vrut sa ne programam pentru vaccinul de 2 luni. (Vaccinare antidifterie, antitetanos, antituse convulsivă, antipoliomielită, antihaemophilus influenzae B, antihepatită B) 
Simplu, in viziunea mea. Dar foarte complicat , se pare.
Am aflat ca distinsa mea doctorita nu are pur si simplu doza de vaccin, pe motiv ca DSP-ul nu ii trimisese comanda. Mai conteaza ca pe mine, gravidutza fiind ma luase in evidenta in luna a 3 de sarcina....stia cand am nascut , deci avea timp berechet sa comande 1000 de doze de vaccin.
Si culmea e ca nu mintea, DSP-ul chiar nu are pe stoc vaccinul acesta...si nu stie foarte sigur cand il primeste.
La intrebarile mele pline de stres (normal, zic eu) ea raspunde de fiecare data linistita , spunandu-mi ca au existat cazuri in care vaccinurile au intarziat si 4 luni. WTF?? I se pare normal sa administrez un vaccin la 6 luni care in mod normal se da la 2 luni? "O daaaa, scumpa de tine, nu te mai stresa atat. Nu ai de ce!"

Binenteles ca am hotarat urgent schimbarea medicului de familie. Dar poti?? Nop!! CJAS te obliga sa stai minim 6 luni la medicul de familie la care te-ai inscris.De ce? "Prea complicat sa iti explic, e vorba de decontari si alte alea" Mersi, degeaba am facut facultate si master in economie, ca sa imi spui tu ca e prea complicat sa imi explici. Minunat!
Eh, treaba complicata si daca mi se dadea fisa medicala si eram libera sa imi aleg medicul de familie. Medicii recunoscuti ca fiind buni (dupa un research temeinic intre cunoscuti ) au listele de pacienti super aglomerate si nu mai accepta nici un pacient in plus. Si apuca-ta Carmen, da telefoane ..cauta.. cauta cunostiinte comune ca sa te recomande. Adica, pe romaneste spus...cauta pile. 
Trebuie sa ai, altfel nu se poate.
Ok, noi am gasit ...am rezolvat, la 6 luni fix medicul Antoniei o sa fie altul. 100% .Dar , pentru cei care nu au cunostiinte (pentru ca nu e normal sa fi obligat sa ai ) ce fac? Accepta tot felul de tampenii de la fel si fel de medici. Si apoi, ajungem sa ne miram de stirile despre ce se intampla in sistemul medical romanesc. Nu e foarte corect! De fapt, nu e corect deloc. Macar copii nostrii ar trebui sa beneficieze de tot ce se poate in domeniul acesta. Si in primul rand avem nevoie de respect! Respect pentru cel de langa noi si pentru sanatatea lui. 


Pot oare eu sa nu ma gandesc ce s-ar intampla daca micutza mea ar avea nevoie de o operatie..sau un tratament de vreo 100-200.000 euro? Asta in situatia in care sistemul romanesc de sanatate nu e in stare sa asigure un vaccin in valoare de 300 ron? 
Probabil ca ...pfff, nici nu vreau sa ma gandesc la asta! 
Dar gandul asta mi-a intrat adanc in minte ...si nu prea imi place sentimentul asta de neputiinta. Chiar deloc. 
 
Dragele mele, nu va speriati, blogul meu nu se transforma intr-un blog care sa dezbata foarte des subiecte de genul acesta. NU vreau sa va intristez si pe voi, insa la un moment dat rabufnesc si eu. Se mai intampla,nu-i asa?:) Stiu eu ca voi ma intelegeti!

Acestea fiind spuse, va pupacim, eu si ingerasul meu care e sanatoasa tun (spun asta dupa o vizita la cabinetul unui medic particular care se pare ca avea ce sa verifice. Si a verificat! Si e totul bine! ) 

Happy us!
 


 
 

Related Articles

13 comentarii:

  1. Pe mine nu m-a întristat postarea ta ci doar mi-a amintit experienţa prin care trec şi eu zi de zi.
    Sistemul în care trăim este deficitare la multe capitole. Când capitolul este sănătatea este normal să apară reacţii ca cea de mai sus. Fruntea sus, totul va fi bine.

    www.zadinblog.com

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exista intradevar deficiente in foarte multe domenii. Dar parca tot ce tine de sanatate, mai ales sanatatea copiilor nostrii doare atat de tare. Si e atat de frustrant...
      Multumesc pt incurajare, stiu ca o sa fie bine!:)

      Ștergere
  2. La privat aveai inclus acest vaccin + alte beneficii.
    Ziceam si eu ... fara nicio suparare!:)
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)
      Scumpa mea , din cate stiu eu vaccinul acesta nu este inclus nici la privat. Daca gresesc , sa imi fie cu iertare.:)Vaccinurile BCG, antihepatita si vitamina K se dau inainte de iesirea din maternitate...la stat sau privat.
      pupici:***

      Ștergere
  3. Off, inteleg perfect, aveti grija de voi sa nu fie nevoie de doctor.
    Sa fiti sanatoase si voioase. Pupici.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, mare dreptate ai Nicolle. Asta ar fi cel mai bine...sa nu avem deloc nevoie de medic..
      Pupici si de la noi!

      Ștergere
  4. Doamne Ajuta sa fie sanatoasa , sa nu fii nevoita sa treci prin altfel de experiente , mai urate . Eu de 3 ani umblu la doctori pentru o problema medicala , iar acum 2 saptamani am ajuns la Bucuresti .. la o distanta de 7 ore . Sper ca am ales bine si se rezolva ODATA . Unde stau eu e un dezinteres total din partea doctorilor ..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ooof, chiar te inteleg, sa sti.
      Sper din tot sufletul ca problema ta sa se rezolve in cel mai scurt timp, TEORETIC ar trebui ca in Bucuresti sa gasesti muuulti medici buni. Sau cel putin asa cred eu. Sa aud numai vesti bune, iti tin pumnii!

      Ștergere
  5. Of, imi pare rau ca ti s-au intamplat toate aceste lucruri! Din pacate, cred ca asta e doar inceputul, lucrurile nu se vor indrepta ci din contra, va fi si mai greu! Deci trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare!
    Ieri aveam o discutie cu cateva persoane legate de strazile din orasul meu Iasi, care sunt praf - pline de gropi, nici nu mai ai unde sa te feresti. Am renuntat sa mai ies cu masina, pentru ca riscam sa ajung cu ea in service, asta daca nu ramaneam intr-o groapa si nu ma mai gasea nimeni (just kidding)
    Asa, si cum ma plangeam eu de strazi si gropi, o doamna imi spune: "Lasa, ca in comparatie cu alte orase din Romania stam bine!". Deci nu imi venea sa cred!...in concluzie, asa oameni, asa tara si asa sistem!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daniela, de cate ori am auzit eu expresia asta ..."lasa ca in comparatie cu alte persoane/alte orase/alte tari suntem bine" .Pacat ca nu ma intereseaza asta, pe mine ma intereseze sa fiu multumita de ceea ce se intampla aici. Atat.
      Nu am fost niciodata in Iasi , nu stiu cum e...dar am auzit atatea lucruri frumoase...mai ales de parcul Copou..Poate o sa reusim si noi sa il vedem odata...
      Te pup!

      Ștergere
    2. Va astept cu mare placere in Iasi! ♥

      Ștergere

Recent Post