In personal

Alimentatia sanatoasa in 2013: gradina de legume, gaini... bibilici si bibiloi

Dragele mele,

Astazi o sa incerc sa abordez un subiect care nu il stapanesc foarte bine, insa devine primordial in viata mea, adica a familiei mele: alimentatia sanatoasa.
Si cand spun asta, nu ma refer doar la combinarea alimentelor, regimuri de viata sanatoasa sau retete pentru mancare "sanatoasa" ci si la sursa de unde ne procuraram alimentele.

Asa cum stiti de anul trecut , mai exact din POSTAREA ACEASTA , de anul trecut am incercat sa ne organizam in curtea casei o "mica gradinutza" cu cateva legume, doar pentru noi. Pentru acelea dintre voi care au urmarit postarile de anul trecut au observat ca am avut si ceva productie ,  exact cat ne trebuia noua. Foarte bine!
Anul acesta am "continuat proiectul' si am reorganizat acelasi spatiu. Am sadit deja ceapa, usturoiul, morcovul, patrunjelul, dovleceii, castravetii si fasolea iar in perioada imediat urmatoare urmeaza cateva soiuri de rosii. De anul trecut ne-au ramas cateva cuiburi de capsuni (care apropo au avut fructe muuult mai gustoase decat tot ce am gasit in piata-yammy!!! ) si zmeura (anul trecut nu am avut nici un fruct, speram anul acesta.) 
Spre marea mea bucurie , in primavara aceasta pomii saditi anul trecut, in primavara au inflorit . Nu toti, dar spre marea noastra bucurie toti au innmugurit.

Gradina de legume arata acum cam asa:



Va spuneam si in anul trecut ca avem o mare satisfactie de fiecare data cand vedem ca ceva a rodit in gradina- din doua puncte de vedere :pentru ca stim ca totul e bio (100% bio) si pentru ca stim ca noi am ingrijit fiecare plata. E un sentiment placut, pe cuvant.

Anul acesta, dat fiind faptul ca in viata noastra a mai aparut un sufletel, pentru ca ne gandim la binele ei ( asa cum este normal si mai mult ca sigur cum fiecare parinte face) si ne dorim sa fie cat mai sanatoasa cu putinta anul acesta ne-am hotarat sa trecem la " next level ". Ce credeti voi ca poate sa reprezinte next level? 
      Asa , ca o mica paranteza- as fi tare tare curioasa ce a-ti putea raspunde voi la intrebarea aceasta. Ce credeti voi ca ar putea fi -next level? :)

Revenind, va raspund tot eu la intrebare : zilele trecute sotul meu a mesterit si construit un adapost de toata frumusetea iar tatal meu ne-a facut un frumos cadou , care arata cam asa:





Pentru acelea dintre voi care nu au inteles (sau nu au vrut sa inteleaga:P) avem : 2 gaini, un cocos (taaare taaare tzantzos si frumos) , o bibilica si un bibiloi ! 
De ce ne-am hotarat sa facem asta? Pentru ca am cautat foarte multe o sursa de oua bio/eco (100 % bio). Si cum probabil v-ati dat si voi seama nu am gasit decat tarani care isi hraneau gainile cu concentrate si alte chimicale de genu' insa isi vindeau ouale ca find ecologice. Si credeti-ma nu era nici o diferenta intre acelea si cele cumparate din comert. Sau cel putin nu am mai gasit galbenusul acela portocaliu pe care il aveau ouale bunicii mele. Ori..nu asta inseamna oua ecologice?

Eh, nu asta ne doream noi pentru fetita noastra. 
Sub nici o forma!
Asa ca , am hotarat sa crestem noi cateva gaini, bibilici (si probabil in viitorul apropiat 2 fazani) pentru a avea oua proaspete totdeauna. Bineinteles ca le hranim numai cu cereale , iarba si alte chestiuni de genu...si suntem ferm hotarati sa nu folosim deloc concentrate sau alte alea . 
De ce nu? Dupa parerea mea, daca adapostul acestora arata bine , daca locul e ingrijit (spalat, curatat destul de des) iar curtea e destul de mare - de ce nu? Chiar nu vad nici un motiv.
Cred ca sanatatea ingerasului nostru este primordiala, asa ca macar cu cat putem, incercam sa contribuim la buna ei crestere-fizica, in cazul acesta.

Acum, nu va imaginati ca o sa ne luam o vaca, un porc si alte animale de genu' (cu toate ca daca am avea posibilitatea sa lecrestem unedeva la tara , chiar mi-ar placea ) Dar , eu deja caut un furnizor de carne bio- undeva la tara, trebuie sa existe si oameni care isi hranesc animalele cu furaje, porumb, grau- etc) Din pacate nici unul dintre noi nu mai poseda bunici asa ca trebuie sa ne multumim cu ce avem :)
Mai are rost sa va povestesc despre bucuria mea cand am descoperit azi 2 oua proaspete in cuibar? :)))nu cred, va imaginati voi!

Asa, ca bonus...va era dor de Igor?
Asa cum va imaginati, el este destul de contrariat- nu prea intelege ce cauta gainile si bibilicile alea la noi in curte, asa ca uneori il surprindem cu botul pe gard- probabil; visand la cum le-ar papa pe fiecare in parte:)
Ia uitati ce frumos e baietelul nostru !:)





Acum, va intreb si pe voi?
Ce parere aveti despre acest subiect?
Incercati si voi sa cautati in piata legumele care arata  (cel putin arata-sau producatorul spune ca sunt eco) sau cumparati fara nici o problema cele mai frumoase fructe/legume chiar daca stiti ca sunt "umflate cu pompa" sau "umflate cu chimicale"(habar nu am cu ce- de asta o spun general-chimicale)?

Chiar sunt curioasa ce o sa raspundeti la intrebarea aceasta...sincer.



Va pupacim!!!

Related Articles

12 comentarii:

  1. Foarte bine! Si eu am gaini carora nu le dau deloc concentrate si din decembrie anul trecut au inceput sa fac oua de-a dreptul eco. Ce se vinde pe piata sub titulatura asta nu mai este de multa vreme eco. Asa ca...bravo pentru initiativa! Si daca aveti nevoie de sfaturi, ask! :P

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hey, salut Vladimir! Bine ai venit!
      Stiu ca tu cresti gaini, eram sigura ca nu le dai deloc concentrate...era chiar culmea sa faci asta:) Sunt convinsa ca nu se mai gaseste nimic 100% eco in piata, de asta ne-am hotarat si noi sa facem "pasul"acesta.
      Multumesc frumos, daca o sa avem nevoie de sfaturi...pe cuvant ca intrebam! Nu scapi!:)

      Ștergere
  2. Foarte frumos ce-ati facut! Tare mult mi-ar placea sa am o curte imensa unde sa-mi pot planta pomi fructiferi, flori si multe legume si verdeturi. La cate m-a invatat bunica sigur as fi priceputa ;)).
    Nu stiu cum o sa va descurcati cu pasarile cand o sa incepi tu serviciul dar ma gandesc ca aveti ajutor din partea parintilor si nu-i o problema. Stiu ca atunci cand ai animalute si gradina de legume trebuie sa te ocupi de ele cam toata ziua. Dupa servici e tare obositor sigur.
    Si eu am o problema cu astea cumparate dar ce sa facem? Mai merg la piata cateodata si ma uit la om, daca pare taran convins mai iau si de la el dar si tarani folosesc chimicale.
    Mi-e groaza de perioada cand voi incepe sa-i dau lu'bebe mancarica. O sa pice in ierna cand toate fructele si legumele sunt din import. M-am gandit sa-i congelez vara asta tot ce se poate dar pentru asta ar trebui sa-mi cumpar lada frigorifica :|. Greu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga mea, imi doresc si eu tare tare mult sa avem curtea plina de flori. Insa din pacate nu am nici o sansa, am incercat anul trecut cu cativa trandafiri...insa i-a "aranjat"Igor.Anul acesta am plantat un liliac, la anul speram sa infloreasca:)
      Referitor la pasari si gradina...avem intradevar ajutorul parintilor, socrul meu de exemplu e gradinar sef. Trebuie doar sa ne obisnuim cu ele, cu programul lor (de hrana in principiu) si va fi bine. Si oricum, tot ceea ce se gaseste afara din casa intra in atributia sotului meu:D

      Of tu draga mea, ai mare dreptate in privinta perioadei de iarna. Intradevar atunci toate fructele si legumele sunt de import...ar fi o idee tare buna sa le congelezi, doar sa gasesti ceva ce chiar merita congelat. Altfel..nu prea are rost.
      Va pupacim!

      Ștergere
  3. Ce bine ca ai posibilitatea de a cultiva toate acele bunatati! Asa cred ca mi-as amenaja si eu un coltisor, daca as avea o curte. Cu mica ferma nu sunt convinsa ca m-as descurca sau ca as vrea sa am una, cu toate ca inteleg avantajele ei. Deocamdata am acces la oua sanatoase de la bunica mea, dar mai am si alte surse (chiar si pentru branza).

    Ce frumoasa e bibilica! Cred ca mi-ar placea niste cercei din penele ei :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :) ce frumos ca inca mai ai bunici...ce mult mi-as fi dorit sa mai am si eu, macar unul/una:( Foarte bine ca ai surse sigure, noi incepem sa cautam acum pentru toate celelalte .
      Noua ne si place treaba asta, e placut sa le auzi cum canta, e galagie in curte, mai latra Igor, mai alearga...e agitatie si frumos:) Su cel putin, noua ne place:)))

      Referitor la bibilica, uite ca mi-a dat o idee. Cand ii va veni vremea, va trebui sa imi pastrez cateva pene, sunt intradevar deosebite. Le pot imparti cu tine, pe cuvant:)
      Te pup!

      Ștergere
  4. E foarte bine pentru inceput. Si noi luam lapte de la cineva de la tare, miere de la un cunoscut, oua am gasit cu cifra 2, e mai bine decat 3..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Mihaela,

      Lapte luam si noi de la cineva cunoscut, de la tara ,de muulti ani. Pentru celelalte , cautam de zor. Referitor la miere, cand vezi tot felul de stiri la TV parca nu mai am incredere nici in taranii din piata.
      Pacat ca nu mai traieste bunicul...era apicultor ...:(

      Ștergere
    2. Apropo de miere, si eu luam de la cunoscuti, de prin piata, de pe marginea drumului din zonele de munte etc, dar de cand am urmarit niste stiri si am mai aflat cate ceva si despre mierea ecologica, n-am mai pastrat obiceiul.
      In primul rand nu stim incotro au umblat albinele si la ce tip de flori/pomi s-au dus, in ce zona mai mult sau mai putin poluata, iar cand vine vorba de cei de pe marginea drumului sau din piete care tin mierea la soare, in caldura, nici atat nu mai iau (devine toxica, isi pierde proprietatile).
      Prefer mierea de la Apimond care e atestata si certificata, plus ca e foarte gustoasa. Cred ca jumatate de borcan s-a dus in doar 3 luni, doar pentru portia mea de limonada zilnica. :D

      Ștergere
    3. Pai sa sti ca si eu mi-am schimbat obiceiul de a cumpara mierea din piata dupa ce am vazut stirile si reportajele de la TV. La un moment dat o cumparam din magazine, ma gandeam ca macar acolo este depozitata la o temperatura ok (exact din aceeasi considerente pe care le spuneai si tu).
      Desi stiam de mierea de la Apimond , sa sti ca am uitat de ea . Chiar o sa imi comand in perioada urmatoare. Noi mancam destul de multa miere, eu o mananc cu unt si lapte, la micul dejun. Asa ca , sigur nu o sa ma tina foarte mult un borcan:)

      Ștergere
  5. Pe scurt, voi traiti visul. :) E minunata initiativa voastra, si gradina arata f bine si pasarile va vor fi de mare folos. De Igor ce sa mai zic? E o frumusete!
    Eu incerc sa nu cumpar legumele in extrasezon si incerc sa nu le aleg pe cele mai ochioase, dar nici pe cele care dau semne sa se strice repede.
    Mai greu e pt mine sa am un meniu sanatos dimineata, de obicei mananc sandvisuri cu branza, cascaval si rosii sau alte lactate.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Referitor la meniul pt mic dejun sa sti ca am inceput sa intampin si eu ceva probleme. De cand am ramas insarcinata am incercat sa reduc pe cat posibil consumul de mezeluri . Am continuat "initiativa" si acum, cand alaptez. Optez acum pentru branza, iaurturi, cereale, lapte, miere, oua si altele.

      Ștergere

Recent Post