In curs de Limba germana Sibiu Kulturzentrum Sibiu lifeology by carmen

Sprechen Sie Deutsch? - despre cursurile de limba germana la Kulturzentrum Sibiu


Dragele mele ,

 

V-am aratat mai demult intr-una din postarile mele de pe Instagram si Facebook ca in sfarsit am inceput si eu sa invat limba germana . Era in capat de lista  #to do de ceva timp insa programul de la banca cu siguranta nu imi permitea asa ceva astfel ca am tot amanat.  Odata cu schimbare jobului , a aparut si motivatia profesioanala – firma la care lucrez acum are actionariat german, toate sistemele de lucru au licente in limba germana  , asa ca musai , ca de voie buna a trebuit sa incep sa invat.

Ca sa fiu sincera cu voi , chestiunea cu invatarea limbii germane face parte mai mult din dorinta mea de a face ceva si pentru mine. In ultimii ani , aici poate mamicile ma inteleg mai bine, am inceput sa fiu un picut frustrata pentru ca simteam eu ca nu mai fac mai nimic pentru mine - Egoist , stiu.   Asa ca faptul ca invat ceva nou--- si jobul nou se explica tot asa — imi creste mie oarecum incredea in mine si ma face sa ma simt un picut mai ok. E important din punctul meu de vedere sa ne dezvoltam constant , sa invatam lucruri noi - indiferent de domeniul de activitate .


Va tot spuneam ca va spun pareri in ceea ce priveste modul de invatare , predare , etc la Kulturzentrum. Trebuie sa incep prin a va spune ca eu am vrut din start sa incep la nivelul  0.  Asa ca am ales sa nu sustin testul preliminar (cost 150 RON , daca nu gresesc ) care se da in mod normal , pentru a vedea la ce nivel ma incadram pentru ca … eu mai mult de 10 cuvinte nu stiam.  Asa ca , direct modului A1.1

Grupele sunt formate din 15-20 oameni , sau cel putin asa au fost grupele din care am facut eu parte. Exista posibilitatea ca acestea sa fie si mai mici , cred eu in momentul in care nu sunt foarte multi doritori---- insa nu cred ca e cazul. Eu am avut norocul ca ambele module sa le fac cu Adina , o tipa tanara , plina de energie, dezinvolta si cu un model de predare foooarte ok. Chiar cred ca mare parte din cauza ei am inceput sa indragesc orele de germana- cele 2 ore jumatate treceau rapid , printre cateva glume ( spune in Limba Germana , natürlich ) si cateva elemente de teorie.

In descrierea de pe site , ei spun : Pe parcursul a 60 de unităţi didactice (o unitate didactică  = 45 de minute) se exersează atât înţelegerea textelor scrise şi ascultate, exprimarea orală şi scrisă, cât şi elemente de vocabular şi gramatică. Ce inseamna asta , asa pe intelesul tuturor ? Ca nu va trece nici macar o ora in care sa nu vorbesti germana . Mda, stiu ca asta pare un pic ciudat pentru aceia dintre voi care sunt la nivelul zero.  Dar , cam asta se vrea  in cadrul cursurilor de la Kulturzentrum. Si se reuseste , pe cuvant. Daca la nivelul zero barat , adica mai bine spus A1.1 folosesti cuvinte simple, pe masura ce inaintezi, si inveti lucruri noi, vocabularul se imbogateste.

Ca veni vorba de invatat - in cadrul primului curs fiecare cursant primeste un manual Netzwerk dedicat modulului pe care il frecventeaza , un caiet si un pix :D Dupa fiecare curs se primesc teme pentru acasa---de regula exercitii din manual sau diverse compuneri –simple- care se dau profesorului pentru corectat. Se pune accent pe aceste teme …se spune ca nu sunt obligatorii , insa chiar se recomanda. Si au dreptate, chiar nu e suficient sa frecventezi cursurile si sa ramai doar cu ce inveti in cele 5 ore pe saptamana (2 zile a cate 2 ore jumatate ). In ceea ce ma priveste situatia era destul de aiurea , de foooarte multe ori imi faceam temele in pauzele de la job. Adica , sincer vorbind eu nu consider ca am dat tot ce se putea (acasa nu am invatat cat ar fi trebuit )….si chiar si asa am invatat .
Nu va imaginati ca vorbesc fluent germana insa ….dupa ce am terminat primele 2 module pot sa spun cateva lucruri despre mine, teoretic pot sa fac cumparaturi in Germania si cate si mai cate. Daca primesc mailuri inteleg cel putin 50% din ceea ce scrie in ele (iar chestia asta e wow pentru mine care nu intelegeam absolut nimic). Insa am inca probleme si probabil ca o sa tot mai am cu gramatica
….conjugarile verbelor mi se par extraordinar de grele ..nici nu mai are rost sa ma gandesc. Toata gramatica e groaznica , clar. Dar totusi chiar cred ca am acumulat cateva  cunostiinte si sper din tot sufletul sa gasesc motivatie in ceva si sa continui.
Uite de exemplu acum intervine partea nasoala : pentru ca exista destul de multi doritori pentru cursurile organizate acolo si pentru ca din punct de vedere administrativ locurile  sunt limitate - asa cum e si normal de altfel , nu pot avea 100 % siguranta ca in toamna, in momentul in care incep inscrierile pentru modului urmator, in cazul meu A 2.1 o sa mai am loc in grupele care se formeaza . Iar lucrul acesta  ma enerveaza la culme, ar fi destul de neplacut sa se intample asta. De ce spun asta ? Pentru ca sunt  sigura ca in momentul in care nu exista continuitate , nu mai poate fi vorba despre invatarea unei limbi straine. Degeaba fac eu exercitii online, sau caut din cand in cand un cuvant in vocabular - asta nu inseamna ca invat o Limba straina. Chiar m-as bucura daca ar reusi sa rezolva aceasta mica /mare problema de administrare , pentru ca in rest , Kulturzentrum este fara doar si poate unul din locurile cele mai ok din Sibiu unde se poate invata Limba germana , cu rezultate foarte bune.


Ca si concluzie ,in cazul in care printre voi exista persoane interesate de cursurile de Limba Germana de la Kulturzentrum eu vi le recomand din inima. Cred ca va dati seama ca eu chiar nu am nici un interes prin recomandarea aceasta , nu exista nici un fel de colaborare intre mine si ei ...deci DA, MERITA!
Mai multe informatii gasiti pe www.kulturzentrum-hermannstadt.ro - Tarife , cursuri de Limba organizate , colectiv didactic , etc etc .


Pupici, pe curand!

PS:  Bine v-am regasit!
Related Articles

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Follow by Email

Recent Post