Dragile mele,
Nu , nu mi-am propus sa transform blogul intr-unul culinar insa atunci cand gasesc retete simple si usor de facut imi pare chiar rau sa nu impart cu voi retetele. Cam asa s-a intamplat si acum.
Asa cum va spuneam ieri pe pagina de Facebook am descoperit ca avem cateva tufe de coacaze rosii intr-un colt al curtii asa ca m-am hotarat sa le culeg si sa le conserv cumva.
In prima faza m-am gandit sa le congelez pur si simplu , ca sa le mancam ulterior cu iaurt dimineata sau sa le folsesc la prajituri. Apoi, pentru ca aveam mai mult timp la dispozitie mi-am propus sa incerc sa fac altceva : dulceata, sirop sau...jeleu.
Am gasit o reteta foarte simpla de jeleu pe site-ul www.savoriurbane.ro pe care am incercat sa o respect (in mare parte) . Pentru ca am modificat gramajele in ceea ce priveste reteta va mai jos detaliile :
Aveti nevoie de :
- 1,5 kg de coacaze rosii (curatate de codite)
- 600 ml apa
- zeama de la 1 lamaie jumatate
- 1,2 kg zahar tos
Mod de preparare:
Acest jeleu de coacaze rosii se prepara foarte repede si usor. Am spalat ciorchinii de coacaze si i-am scurs intr-o strecuratoare. Am indepartat coditele si boabele necoapte sau stricate. Am cantarit bobitele ramase (erau 1500 gr) si le-am asezat intr-o cratita. Am turnat peste ele 600 ml de apa rece si am stors zeama de la o lamaie jumatate . Am asezat cratita pe foc, aducand-o la fierbere. Din momentul in care a inceput sa clocoteasca am cronometrat 4 minute. Ajunge!
Urmeaza acum partea mai dificila: pasarea coacazelor oparite – adica trecerea lor prin sita. Pentru ca eu nu am robot cu accesoriu de pasare (dar uite ca nu mi-ar strica unul nou :))) am facut procesul "la mana" apasand cu lingura pana trece toata pulpa prin sita (cu tot cu zeama in care au fiert).
La sfarsit am mai trecut inca o data printr-o bucata de tifon toate fructele , pentru ca sita era mult prea marunta si doar asa am reusit sa obtin si ceva pulpa.
Am cantarit sucul / piurel obtinul si de a pune exact aceeasi cantitate de zahar. Am avut aprox. 1200 g de piure la care am adaugat 1200g de zahar tos. Am pus cratita la fiert si am amestecat constant in ea. Din momentul in care a inceput sa fiarba i-am cules spuma formata la suprafata si l-am lasat sa fiarba aproximativ 20-25 de minutela foc mic , amestecand constant.
Si acesta e rezultatul:
Din cantitatea de mai sus au iesit 4 borcane de jeleu .
Va spun sincer ca e delicios, are exact consistenta unui jeleu si e foooarte simplu de facut . Chiar merita!!
Sper sa fie de folos cuiva reteta aceasta .
Va pupacesc si va doresc o seara minunata.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu