Azi m-am gandit sa impartasesc cu voi o retzeta foarte usoara de tiramisu.
Nu stiu cat de mult va place voua aceasta prajitura, noi o preferam ori de cate ori simtit nevoia de ceva dulce ...
Dat fiind faptul ca am avut cativa invitati la masa zilele trecute si ca TIRAMISU este prajitura preferata a sotului meu , am hotarat ca acesta sa fie desertul nostru.
Reteta este combinata din alte 3 retete pe care le aveam, este a doua oara cand o fac..si pot spune ca a iesit mult mai bine decat prima data.
Asa cum probabil va asteptati, nu am facut poze la ingrediente si la procesul in sine(asa cum am vazut eu pe blogurile culinare care se respecta) , noroc ca azi mi-am adus aminte si am reusit sa fac 1-2 fotografii ..inainte sa se termine ..(de fapt s-a terminat deja:P).
Ingrediente:
- 8 galbenusuri
- 250gr zahar pudra
- 500 gr mascarpone
- 400 gr frisca lichida
- 1 pachet piscoturi
- 8 linguri de lichior Amaretto ( asta e in reteta, eu nu am avut si am folosit 1 esenta de migdale si 1/4 esenta rom dr Otker)
- 1 plic gelatina dr Otker
Mod de preparare:
Cele 8 galbenusuri de amesteca cu 250 gr zahar pudra (mie cel putin mi s-a parut destul de mult sa pun 8 galbenusuri, dat fiind faptul ca pe net am vazut destul de multe retete si cu 3-4, dar a iesit f ok respectand dozarea aceasta). Dupa ce zaharul s-a topit de tot am incorporat cele 500 gr mascarpone. Teoretic ar fi trebuit sa mixex inainte mascarponele separat pana devine aerat , insa eu nu am decat un bol pentru mixat (daaaa, si ne-am mutat aici de 1 an si ceva..:)) asa ca m-am descurcat cum am putut.
La compozitia aceasta se adauga frisca (in prealabil mixata separat pana s-a intarit). Eu am amestecat cu o lingura, nu am mai folosit mixerul acum, imi era destul de frica sa nu se lase crema. Am adaugat esenta de migdale (daca voi aveti lichior sunt convinsa ca iasa mai bun) si ...ca sa fiu eu sigura ca nu o sa mi se intareasca crema si nu o sa am un tiramisu fleoscait , am adaugat si 1 plic de gelatina (gelatina se lasa la inmuiat in apa rece, dupa care se pune pe plita pana cand aproape incepe sa fiarba. Sa nu dea in clocot!) pe care am lasat-o putin la racit .
Se prepara o cafea foarte concentrata , neindulcita in care se mai pun cateva linguri de Amaretto( eu am adaugat un strop de esenta de rom ). Cafeaua trebuie sa fie suficienta pentru ca toate piscoturile sa se inmoaie, eu recomand sa faceti aprox 500 ml cafea...ca sa ajunga. Se lasa sa se raceasca apoi se inmoaie fiecare piscot.
Pont: Prima strat de piscoturi trebuie inmuiat mai putin, eventual pe partea rotunda, nu pe baza. Altfel, o sa iasa destul de aiurea...prajitura o sa fie mult prea insiropata si nu va fi aspectuasa deloc (asta mi s-a intamplat mie prima data!)
Asa cum probabil v-ati dat seama , intr-o tava se aseaza un strat de piscoturi, apoi un stat crema, apoi un strat piscoturi si un strat crema. La sfarsit se presara cacao si se pune la frigider , spun eu, pana a doua zi.
....and this is it!
Ca si extra pont, eu aleg ca inainte de servire sa il mai pudrez inca o data cu cacao, mi se pare ca arata mult mai ok...dupa cum observati , mai scap cate putin si "pe langa" asa, ca si decor:))
Reteta originala (pe care am primit-o apropo de la un coleg - deci barbat!!!) avea in compozitie doar 250 gr mascarpone. Prima data am facut-o asa, insa va spun cat se poate de sigur ca este mult mai gustoasa cu gramajul acesta.
Din albusurile care raman de la oua, in cazul in care nu aveti voi o idee mai buna, se poate pregati ...un chec.
Si uite asa o sa aveti 2 prajituri de servit la masa:)
Sper sa va placa..si sa o incercati.
Este o reteta simpla...cu rezultat spectaculos.
P.s - acum caut de zor o reteta de tort , pentru Craciun. Musai trebuie sa fie cu glazura de cacao, pentru ca am cateva ornamente cu mosi, oameni de zapada ...si alte chestii albe:) Aveti vreo sugestie? Ca si idee...ar fi primul meu tort, deeeci...reteta trebuie sa fie
Pupici!!
Hei, pai ai voie la atatea albusuri?
RăspundețiȘtergereArata foarte bine tiramisul tau, mie imi place mult cel cu fructe de padure :P.
Faine pozele!
nu stiu daca am sau nu am voie la atatea albusuri...dar dat fiind faptul ca am papat doar o bucatica mica mica dintr-o tava maaare maaare ...sunt scuzata:)
Ștergerenu am incercat niciodata varianta cu fructe de padure, poate la anu'
multumesc, am avut lumina naturala din belsug ...si au iesit f ok pozele, imi plac si mie.
te pup!!!
eu nu folosesc gelatina, nu consider ca ar avea nevoie :)
RăspundețiȘtergerestiu, am vazut si eu multe retete fara gelatina, dar eu am pus...ca asa era reteta asta, si ca sa fiu sigura ca nu o sa am o crema moooale moooale..:)
ȘtergereGustat si placut f buna asa e :) yammi! :*
RăspundețiȘtergeremultumesc muuuult!:)daca tu spui ca e buna, pe tine te cred pe cuvant:) puuup!!:*****
ȘtergereArata f bine si mi-a facut f f pofta! :D
RăspundețiȘtergeremultumesc!
Ștergerepai atunci...o poti incerca. e super simpla reteta si iasa f bine!:)